![](/media/lib/94/n-1190802529_616172-eed6fd8ed5b143af340299c9cd4370d3.jpeg)
Metabolizm cholesterolu a anoreksja
12 września 2013, 12:36Największe jak dotąd badanie obejmujące sekwencjonowanie DNA chorych na anoreksję powiązało chorobę z wariantami genu kodującego enzym regulujący metabolizm cholesterolu.
![](/media/lib/173/n-corei3-4892f70cf7592806a8d5f870e2f8539e.jpg)
Energooszczędne Haswell wkrótce na rynku
10 września 2013, 10:25Intel zaczyna dostarczać swoim partnerom układy Core i3 czwartej generacji. Kości Haswell mają konkurować na rynku tabletów z energooszczędnymi rozwiązaniami opartymi na platformie ARM. Tablety takie jak np. microsoftowy Surface charakteryzują się bardzo dobrą wydajnością, ale ich poważną wadą jest krótki czas pracy na bateriach
![](/media/lib/172/n-brazowe-karly-72d316873e35fbc05559dc00afc57ce5.jpg)
Brązowe karły cieplejsze niż sądzono
9 września 2013, 09:28Odkryta przed kilkoma laty nowa klasa gwiazd - brązowe karły - rzeczywiście są najchłodniejszymi tego typu znanymi nam obiektami we wszechświecie. Są jednak znacznie cieplejsze, niż sądzono. Jeszcze w marcu 2011 roku informowaliśmy o odkryciu brązowego karła, którego temperatura wynosi 97 stopni Celsjusza, by kilka miesięcy później pisać o gwieździe o temperaturze 25 stopni Celsjusza
![](/media/lib/122/n-wulkan-144abbf72c399bbed9ffee25ed744710.jpg)
Tamu Massif - największy znany wulkan na Ziemi
6 września 2013, 14:03Naukowcy z University of Houston zidentyfikowali największy pojedynczy wulkan na Ziemi. Jest on tak olbrzymi, że dorównuje gigantycznym wulkanom marsjańskim, co czyni go jedną z największych tego typu struktur w Układzie Słonecznym. Powierzchnia wulkanu Tamu Massif dorównuje powierzchni Polski. Profesor William Sager z University of Houston bada go od około 20 lat.
![](/media/lib/99/n-pszenica-aa4b1e9fc50788209c20165ec19c49fe.jpg)
Choroby idą ku biegunom
2 września 2013, 11:17Choroby atakujące rośliny uprawne przesuwają się w kierunku biegunów w tempie zgodnym ze wzrostem temperatur wywołanym globalnym ociepleniem. Dan Bebber z University of Exter, który stał na czele zespołu badawczego, obawia się, że ewolucja tych chorób, związana z ich rozprzestrzenianiem się, może spowodować, iż wymkną się one spod kontroli
![](/media/lib/171/n-3c58_chandracomp_f-f4af1a5804772ea575a5001476ea9180.jpg)
Gdzie jest supernowa sprzed wieków?
30 sierpnia 2013, 13:18Każdego roku astronomowie obserwują setki supernowych w innych galaktykach. Ich odległość od Ziemi jest tak wielka, że supernowe te są widoczne jedynie jako jasne punkty. Tym bardziej cenne są informacje o supernowych z Drogi Mlecznej. Od roku 1000 n.e. ludzkośc obserwowała pięć takich wydarzeń
![](/media/lib/95/n-windows8-c6cf4f20b4ee4d63ca855168da59f4c7.jpg)
Windows 8.1 RTM już w sieci
30 sierpnia 2013, 10:43Do sieci wyciekł Windows 8.1 RTM. Przed kilkoma dniami Microsoft informował o zakończeniu prac nad tą wersję systemu. Źródłem wycieku są prawdopodobnie Chiny, gdyż najpierw pojawiła się chińska wersja językowa. Szybko jednak do internetu trafiła też wersja anglojęzyczna.
![](/media/lib/171/n-motox_09-3980d6308fec07440351afc6686b4f20.jpg)
Pierwszy smartfon 'Made in U.S.A.'
29 sierpnia 2013, 05:33Smartfon Moto X Motoroli to pierwsze urządzenie tego typu wyprodukowane w USA. Mimo, że koszty pracy są wyższe w USA niż w Azji, gdzie powstają inne samrtfony, to całkowity koszt produkcji Moto X jest o 5% niższy niż koszt Galaxy S4 i o 9% wyższy niż iPhone'a 5 - szacuje firma IHS
![](/media/lib/103/n-gj1214b-d362bb30cab65069f3a48a8ed5294d78.jpg)
Co z tą wodą?
28 sierpnia 2013, 13:16Karły typu M to bardzo obiecujące obiekty badań. Są najbardziej rozpowszechnionym typem gwiazd w Drodze Mlecznej, a z analiz przeprowadzonych przez NASA wiemy, że 6% tych gwiazd posiada planety w ekosferze
![](/media/lib/171/n-babelki-3bf186e94ea5574e2cc06c615a280324.jpg)
Badania nad bąbelkami w napojach a leczenie nowotworów
22 sierpnia 2013, 21:07To kwas, a nie bąbelki odpowiada za charakterystyczne pieczenie, które odczuwamy podczas picia napojów gazowanych. W napojach gazowanych, zarówno tam, gdzie gaz występuje naturalnie (np. w piwie), jak i tam, gdzie wprowadzany jest sztucznie, mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla